Thursday, August 09, 2007

Vinyylikaton asennus

Torstai 9.8.2007:

Lehmää kattoon, mitenhän ukkojen käy? Sain Reksan apuun vinyylin laittoon eli päätimme koittaa miten homma taipuis kotioloissa. Reksalla on hommasta kokemusta koska muisteli laittaneensa joskus Commodoreen vinyylin ollessaan töissä GM:llä 1970 -luvulla. Itse verhoilin Amazonin ovipahvit 1982 eli kokemusta hommaan siis löytyy.

Kattohan oli alunperin aika kärsinyt joten hitsaushommilta ei peltityövaiheessa vältytty. Kaikki hitsaussaumat tinattiin, puhalsin myös koko kattopellin varovasti suoraan säkistä imevällä pikkupistoolilla. Maaleina katossa on happo, epoksi ja 2 kerrosautoväri.

1. Tarvikkeet ja työkalut joita kuvittelen tarvittavan; tapettiharja, kumilasta, sakset, mittoja ja mattoveitsi. Liimaukseen kuumuutta kestävää 3M -vinyyliliimaa, suojapaperia, maalarin teippiä, rasvanpoistajaa sekä pölyrättejä.



2. Roikutin paketissa laskoksia saanutta vinyyliä pari päivää auringossa jolloin lehmä pehmeni mukavasti. Tässä kuvassa on keskikohta merkittynä kevyesti lyijykynällä ja varmistin linjauksen vielä maalarinteipillä. Pientä huolta tässä vaiheessa aiheutta vinyylin keskikohdassa oleva "löysä" kohta joka saatta aiheuttaa "pussiongelmaa" asennuksessa.


3. Kattopellin mattasin kevyesti karhunkielellä. Keskilinjassa kulkee hento lyijykynäviiva helpottamaan vinyylin asettumista suoraan. Pinta on myös puhdistettu rasvanpoistajalla ja pölyt poistettu pölyrätillä.


Homma jatkuu aamulla klo 09.00

Perjantai 10.8.2007

4. Valmistelut tehty eli hommiin. Nakkasimme vinyylin kattopellin päälle ja lukitsimme takapään hätävarjelun liioittelun merkeissä lukkopihdeillä keskiviivan kohdalle.


5. Liimaa kattoon ja rullaten keskiviivan mukaan - tässä koko homman tärkein vaihe!


6. Valitsimme työtavan jossa liimasimme vinyylin kattoon pituussuunnassa ja aluksi vain kattopellin suoralle osalle. Näin saimme varmasti suorat saumat. Kumilasta oli hyvänä apuna etenkin saumojen jäykkien reunaosien painelussa.


7. A-pilarit, ikkunareikien trimmaus ja kourujen liimaus on tarkkaa hommoo. Jälleen hätävarjen liioitteluna testasimme kourulistojen sopivuutta niin että vinyyli vedetään reunan ylitse lukkiutumaan listan alle. Pelivaraa tuntui olevan eli homma tehtiin nyt näin.




8. Lopettelilimme hommat kahden kahvitunnin ja tunnin ruokatunnin jälkeen kuudelta. Homma jatkuu vielä huomenna jolloin vuorossa tarkkaakin tarkempi homma saada vinyyli asettumaan mukavasti ikkunan ja takakontin väliselle pellille. Vinyyliä kiertävä lista on vain noi 10mm leveä eli hirveitä leikkuuvirheitä ei sais tulla. Valmistelimme vielä huomista hommmaa niin että täytimme peltien väliset kourusaumat polyuretaaniliimalla ; tällä saamme myös sauman kohdasta tasaisen ja lisäksi taas yksi reitti vinyylin alle pyrkivälle vedelle on suljettu.


Lauantai 11.8.2007

9. Homma jatkui ja nyt saatiinkin sitten ongelmia ihan riittämiin. Takaosan saumojen välissä tuntui olevan hieman liikaa materiaalia ja vinyylinsuikaleen olessa vielä täydessä leikkaamattomassa mitassaan tuntui siltä että venytys sileäksi ei onnistu millään.


10. Aloitimme homman liimaamalla vinyylin ensiki kiinni keskikohdastaan ja etenimme laitoja kohti. Sen jälkeen jälleen uusi ongelma; samat alkuvalmistelut ja sama liima mutta vinyyli ei vain tartu kiinni yhdeltä pieneltä alueelta. Meni vähän värkkäämiseksi ja kysyinkin jo Reksalta että otanko leveän prikan ja popniitin kun liima ei tepsi...Pikku kikkailua uudelleen ja panimme yöksi uudet lääkkeet - katsotaa huomenna tarvitaanko popparia. Muuten trimmaus ja liimaus meni OK mutta tosi tarkkana sai sauman kanssa olla. Merkkiviivan piirsimme listaa apuna käyttäen ja hyvin reunasauma sitten onnistuikin.



Vinyyli on nyt siis kokonaisuudessaan kiinni ja istuu mielestäni todella hyvin. Huomiselle jäi vielä "ongelmapaikan" jälkihoito ja listojen laittaminen eli jatkamme työtä tästä


Sunnuntai 12.8.2007

11. Do niin, nyt voin huokaista ja KIITTÄÄ Reksaa avusta. Ongelmapaikat saatiin kiinni ja ylimääräinenkin nahka kitsahti sopivasti. Hommaa riitti silti vielä muutamaksi tunniksi eli koetimme vielä välttää yhden reitin vedelle saumaamalla katon ikkunareikien reunoista polyuretaaniliimalla.



12. Sitten olikin jäljellä "enää" listojen sovitus ja kiinnitys. Kaikki menivät mukavasti paikoilleen. Kiinnikeiden reiät vuorasimme mustalla silikonilla.


13. Ja homma valmiina - olen enemmän kuin tyytyväinen!! PPR Cudan kasaus nytkähti jälleen kesätauon jälkeen mukavasti liikkeelle - taas on virtaa jatkaa hommia!

1 comment:

Anonymous said...

erittain mielenkiintoinen, kiitos